19/12/08

ΚΑΙ Η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΑΡΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ (η μάλλον θα έπρεπε να έχουν)

Φίλοι αναγνώστες το blog το ξέρω έχει κυρίως αθλητικό χαρακτήρα αλλά ένας από τους σημαντικότερους σκοπούς του είναι να με βοηθάει στην ψυχανάλυση μου και έχω ανάγκη να γράψω γι' αυτό που νιώθω γιατί από μέσα μου ξεχειλίζει η αγνάκτηση και θλίψη. Λυπάμαι που το λέω αλλά έχω την αίσθηση οτι η καλοσύνη και η συγκαταβατικότητα δεν είναι αξίες αλλά ανοησίες. Η έπαρση κάποιων ανθρώπων είναι απίστευτη και ακόμα πιο απίστευτη είναι η πεποίθηση τους οτι είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους. Όταν κανείς έχει ως ηθική πυξίδα την εγωπάθεια και τον εγωκεντρισμό τότε οποιαδήποτε προσπάθεια για συναίνεση και συννενόηση είναι ουτοπική.
Πόσο λοιπόν μεγάλη μπορεί να ειναι η ανθρωπινή κακία; Όσο δεν φαντάζεστε. Για να αναγορεύσει κάποιος τον εαυτό του υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος από τους άλλους και ο άλλος να μειώσει τους άλλους. Η απάντηση μου σε αυτούς τους ανθρώπους είναι η απαξία μου. Τέτοια συμπεριφορά καταδεικνύει άνθρωπο κομπλεξικό και επηρμένο.
Και είναι θλιβερό πραγματικά, όταν κάποιος σε μειώνει και σε αμφισβητεί για να λύσει τα προβλήματα αυτοεκτίμησης του. Είναι οδηνυρό να βλέπεις οτι δεν σημαίνεις τίποτα σε κάποιον στον βωμό της εγωπάθειας και του εγωκεντρισμού. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βιώσεις σιωπηλά την θλίψη σου, να επαναξιολογήσεις τους ανθρώπους που θεωρείς δικούς σου και φίλους σου να αναλογίστεις ποιούς αξίζει πραγματικά να εκτιμάς και να συμπεριφέρεσαι ανάλογα.
Παρόλη λοιπόν την θλίψη για την άθλια συμπεριφορά που νομίζω δεν μου αξίζει έχω την μικρή ηθική ικανοποίηση του οτι αυτού του είδους οι άνθρωποί ζουν στον μικρόψυχο, μικρόκοσμο τους. Τους αφήνω λοιπόν να ζουν εκεί με την κακία και την εγωπάθεια τους η οποία με αφήνει πάγερα αδιάφορο. Κλείνοντας θέλω να πω ένα μεγάλο άντε γειά...
Και ο νοών νοείτο...

3 σχόλια:

molemou είπε...

KALA XRISTOUGENA

manolis είπε...

na se kala epishs

Αλέκα είπε...

Μανώλη,
και μεγάλη τιμή τους έκανες που το έγραψες!
Να έχεις μια καλή, καλύτερη χρονιά