1/4/09

ΣΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΟΛΟΙ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ

Όλοι μας σχεδόν έχουμε δει την ταινία Τιτανικός. Λίγο-πολύ Τιτανικός μοιάζει και η ΑΕΚ αυτήν την στιγμή. Η θολούρα που καλύπτει το διοικητικό επίπεδο, έχει άμεση επίδραση, όχι μόνο στην μεταγραφική πολιτική της ομάδας, αλλά και στο οτι οι υπάρχοντες παίχτες οι οποίοι βλέπουν το μέλλον τους μακριά από την ΑΕΚ. Ήδη οι Μαιστόροβιτς και Μπλάνκο έχουν δηλώσει ανοιχτοί σε μια μεταγραφή, ο Μάχο έχει δηλώσει αποφασισμένος να αποχωρήσει και γενικώς υπάρχει ένα κλίμα "πάμε να φύγουμε όσο προλαβαίνουμε"! Τώρα όσο αφορά την μεταγραφολογία ο Παπάζογλου και ο Φωτάκης προβληματίζονται και θεωρούν τον ΠΑΟΚ μια πιο αξιόπιστη λύση κάτι που πέρσι θα φάνταζε αστείο αφού ο ΠΑΟΚ πέρσι πήγαινε χειρότερα και από τον Άρη και από την Λάρισα. Οι υποψήφιοι στόχοι είναι τραγελαφικοί, γιατί κανείς δεν πιστεύει οτι η ομάδα θα ορθοποδήσει με τον Παπααστεργιανό και τον Καράμπελα. Μπορεί ο πιτσιρικάς του Ηρακλή να είναι ταλέντο αλλά στην ΑΕΚ θες έτοιμους παίχτες να παίξουν. Ο Ζαιρί λίγο πολύ όλοι ξέρουμε οτι δεν θα έρθει το ίδιο και ο Εστογιανόφ. Για τον Κουτσιανικούλη δεν το συζητώ καν.
Διοικητικά δεν φαίνεται κάποιος ικανός να πάρει την ομάδα στις πλάτες του.
Τι βγαίνει λοιπόν από όλα αυτά; Προκύπτει ένα και μόνο πράγμα που τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Οτι εμείς οι οπαδοί της ΑΕΚ τώρα είναι που δεν θα πρέπει να πηδήξουμε από το πλοίο. Εμείς είμαστε που πρέπει να το ανασύρουμε, να το εμποδίσουμε να ναυαγήσει. Πρέπει να σταθούμε στην ΑΕΚάρα αυτήν την σπουδαία ομάδα γιατί όσο κι αν μας πονάνε τα χαμένα πρωταθλήματα και οι αποτυχίες, οι ηθικές αξίες αυτής της ομάδας είναι υπεράνω όλων αυτών. Και το να είσαι οπάδος μια ομάδας με τέτοιο ¨βαρύ¨ ηθικό βάρος επιβάλει να σταθείς στην ομάδα σου. Γιατί εμένα αν με ρωτούσε κάποιος αν θα ήθελα να είχε τα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού και πρόεδρο τον Κόκκαλη και την ανεντιμότητα που χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη ομάδα, θα έλεγα όχι, όσο κι αν με πονάει που όταν με ρωτάνε πόσα χρόνια έχουμε να πάρουμε πρωτάθλημα πρέπει να απαντάω 14 αντί για "μα μόλις πέρσι πήραμε".

4 σχόλια:

aliatas είπε...

Ο Αριστοτέλης έλεγε: «Πίσω από κάθε πόνο σου στέκει ένα λάθος σου».

Ο Γέρων Παϊσιος πίστευε πως: «Έχεις λύπη; Ο Χριστός σου λείπει».

Αν το καλοσκεφτούμε δεν απέχουν αυτές οι δυο διαπιστώσεις, από μια ξεχωριστή προσέγγιση των υπαρκτών προβλημάτων της σύγχρονης ΑΕΚ. Για το χριστιανισμό, λάθος είναι η αστοχία, η αμαρτία. Και ετυμολογικά αμαρτία σημαίνει «αποχωρισμός». Το να αποκόβεσαι και να βρίσκεσαι μακριά από την Αιτία σου, από το Λόγο σου.

Αναζήτησε τώρα αδελφέ μου την ιδρυτική διακήρυξη της ΑΕΚ και θα καταλάβεις γιατί βρισκόμαστε στην γκρίζα περιοχή μιας εξορίας που την αντιλαμβανόμαστε σαν ερημιά, σαν μόνωση, σαν μοναξιά γεμάτη λύπη και τρόμο. Γιατί όλο και περισσότεροι δυσκολευόμαστε να αγαπήσουμε αυτό που «γέννησαν» οι πρόσφυγες. Και γιατί πολλαπλασιάζονται αυτοί που λένε πως πλέον θα ασχολούνται μόνο με τον εαυτό τους.

manolis είπε...

Αδερφέ καταρχάς θα πρέπει να μπαίνεις λίγο στην ουσία των πραγμάτων. Τα στομφώδη λόγια είναι μεν εντυπωσιακά αλλά πολλές φορές ανούσια. Αν είναι δυνατό να λες οτι αντιλαμβανόμαστε την εμπορευματοποίηση της ΑΕΚ και την λειψυδρία τίτλων σαν "ερημιά, μόνωση, σαν μοναξιά γεμάτη λύπη και τρόμο. Αν είναι δυνατόν να συγκρίνεις την απώλεια ενός αγαπημένου με την ήττα της αγαπημένης σου ομάδας. Αν είναι δυνατόν να πιστεύεις οτι οι Ολυμπιακοί παθαίνουν καρκίνο και να αναφέρεσαι αυθαίρετα και ανύθυνα σε έρευνες που πολύ φοβάμαι οτι υπάρχουν μόνο και μόνο για να τις επικαλέισαι. Δηλαδή οι οπάδοι του Ολυμπιακού δεν έχουν υποστεί απώλειες; Και μπορούν αυτές να αντισταθμιστούν με τις νίκες της ομάδας τους?
Επίσης ο σουβλατζής της γειτονιάς μου έλεγε οτι έχει τον καλύτερο γύρο με πίτα. Γιατί αυτό που αναφέρεις οτι είπε ο Αριστοτέλης (αν όντως το είπε) είναι ευνόητο, αυτό που είπε ο Παισιός άσχετο. Αμαρτία δεν σημαίνει αποχωρισμός. Η Εκκλησία χρησιμοποίει έτσι αυτήν την λέξη αλληγορικά, εννοώντας τον αποχωρισμό από τον Θεό.
Το τροπάριο η ΑΕΚ είναι ιδέα, είναι κάτι πολύ σχετικό. Ναι για μας η ΑΕΚ είναι ιδέα. Αλλά οι παίχτες δεν αγοράζονται με ιδεές, ούτε χτίζονται γήπεδα με ιδέες. Όπως θα έχεις παρατηρήσει αναφέρονται στην ΑΕΚ ως ΠΑΕ ΑΕΚ και όχι ως ΙΔΕΑ ΑΕΚ. Επίσης θα έχεις παρατηρήσει οτι συνέχεια ακούγεται "αύξηση μετοχικού κεφαλαίου" "κάλυψη της τρύπας" κοινώς βρίσκονται σε μια επιχείρηση οπού όλο βάζουν και δεν βγάζουν τίποτα. Και μην μου πείς τώρα οτι τόσο μεγάλοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να διακρίνουν τις προοπτικές κερδοφορίας μιας επιχείρησης. Φίλε μου, στην Ελλάδα δεν επενδύει κανένας σε ποδοσφαιρικές ομάδες για να κερδοφορήσει αλλά για να αποκτήσει λαικό έρεισμα. Κι απ' οτι βλέπεις κανένας από τους μετόχους δεν προσπαθεί να κάνει κάτι τέτοιο, δηλαδή να δειχτεί, και ο Νικολαιδης ούτε είχε την ανάγκη, ούτε είχε τέτοια συμπεριφορά καθώς εναντιώθηκε πολλές φορές στην Original. Είμαι πεπεισμένος οτι οι μετοχοί μας είναι έντιμοι και βοηθούν την ΑΕΚ γιατί την αγαπάνε.
Και σε παρακαλώ πολύ να μου εξηγήσεις πως βάζει τα λεφτά ο λαός. Επίσης το αν ασχολόύμαι με τον εαυτό μου είναι προφανές αν ισχύει, αφού οχι μόνο πηγαίνω στο γήπεδο με διαρκείας αλλά φιερώνω και πολύτιμο χρόνο να συζητώ για την ομάδα μου.

Συγχώρεσε με αν έγινα ερειστικός αλλά δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση και είναι λόγια που πραγματικά τα πιστεύω.
Πάντως γενικά ηρεμήστε λίγο, το ποδοσφαιρό, όπως κάθε τι στην Ελλάδα είναι διεφθαρμένο και κακής ποιότητας, και η υπερβολική ενασχόληση μαζί του μόνο κακό μας κάνει.
Αυτά τα λίγα...

aliatas είπε...

Μανόλη, εδώ είμαι πάλι…

Δεν αναφέρω πουθενά ότι οι Ολυμπιακοί παθαίνουν καρκίνο. Αναφέρθηκα σε ανθρώπους που δε βίωσαν ελεύθερα την όποια άτυχη στιγμή τις ζωής τους. Τέτοιοι άνθρωποι μπορεί να είναι και Παναθηναϊκοί, Αεκτζήδες κτλ. Ούτε σύγκρινα καταστάσεις, ανάφερα κάποιες κακές στιγμές που μπορεί να τύχουν σε κάποιον άνθρωπο, από την πιο τραγική που είναι η απώλεια μιας ζωής, μέχρι την πιο ανώδυνη που μπορεί να είναι η ήττα της ομάδας σου.

Χαίρομαι που και για σένα η ΑΕΚ είναι ιδέα. Οι παίχτες δεν αγοράζονται με ιδέες αλλά υπάρχει και άλλο μοντέλο ανάπτυξης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας που δεν χρειάζεται να αγοράζεις παίχτες. Σου προτείνω να διαβάσεις την ιστορία του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, είμαι σίγουρος ότι δεν θα ξαναπείς ποτέ ότι δεν χτίζονται γήπεδα με ιδέες.

Θα συμφωνήσω μαζί σου για το λαϊκό έρεισμα ως έναν από τους λόγους ενασχόλησης κάποιου επιχειρηματία με το ποδόσφαιρο, όχι όμως και του μοναδικού. Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ας πούμε είναι ένα πολύ καλό δέλεαρ. Έχω δει πολλούς στην ΑΕΚ να αποκτάνε λαϊκή συμπάθεια και στήριξη από τον τύπο, μόνο και μόνο γιατί τα έβαλαν με την Original, από τον Τροχανά μέχρι τον Αγαπούλα. Αλλά να σου πω και το πιο απλό: αφού οι μέτοχοι μας είναι τόσο αγνοί Αεκτζήδες και αγαπάνε την ομάδα, γιατί δεν δίνουν αυτό το ρημάδι το 10% στην ερασιτεχνική, όπως έχουν υποχρέωση;

Τα λεφτά τα βάζουν οι οπαδοί μιας ομάδας είτε άμεσα, με την αγορά εισιτηρίων διαρκείας η απλών εισιτηρίων, αγορά προϊόντων της ομάδας κτλ. Είτε έμμεσα, για παράδειγμα η ΠΑΕ εισπράττει ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο γιατί η NOVA προσδοκά να αποκτήσει πελάτες από την δεξαμενή τον οπαδών της ΑΕΚ. Η LG προσφέρει κάποια εκατομμύρια ευρώ στην ΠΑΕ γιατί βλέπει στην μάζα των οπαδών της ΑΕΚ υποψήφιους πελάτες κτλ.

Σίγουρα το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι κακής ποιότητας, διεφθαρμένο όμως δεν είναι μόνο στην Ελλάδα…

Γεφυριστές είπε...

Μανόλη,
πολλές ευχές να περάσεις καλά και με την (επικείμενη) ΝΙΚΗ!
Με την ευχή να περάσετε καλά

ΑΓΙΑΝΑΠΑ, Β´ - Απόσπασμα

[…] Δεν είναι αγέρας τούτος του Βαγιού
δεν είναι της Ανάστασης
μα είναι της φωτιάς και του καπνού
της ζωής της άχαρης.
Κάτω απ΄ τη γέρικη συκομουριά
στεγνός ο αγέρας γύρισε
οσμίζουνταν παντού φλουριά
και μας επούλησε.

Γ. Σεφέρης